Det där med källkritik

Godmorgon alla. Idag tänkte jag skriva lite om källkritik och det lär nog allt behövas i dessa tider då hatet flöder på våra sociala medier. Ibland blir jag mörkrädd då jag läser kommentarer och flera av dom borde vara åtalsbart men tyvärr får man göra och säga vad som helst då vi sitter på sociala medier. 
Det jag tänker på just nu är den där eleven som kallade en kvinnlig lärare för hora, den manliga personalen blir förbannad och leder ut eleven vilket de allra flesta tycker är bra. Det är inte OK att kalla någon hora för att man inte får använda mobiltelefon under lektionstid. Här kan man läsa första delen av det Drevet gick på sociala medier och jag kan förstå att folk blir upprörda. Har man en regel om telefonerna så ska inte någon bli kallad för hora. Lärarna är för mesiga då det kommer till ordning och reda, Då jag var liten var vi 30 stycken i klassen, 1 lärare och det var ordning och reda. 
Igår kunde vi läsa om mamman till pojken som fick lämna klassrummet. Hon har fått mottaga flera hot på sociala medier och det kan aldrig vara ok. Det är trots allt vi vuxna som ska vara förebilder för hur ungdomarna blir.  Här kan man läsa hur media tolkar hennes version av det och flera kommenterar tycker att läraren misshandlade pojken. 
Jag har vid flera tillfällen påpekat detta att allt beror på hur media vinklar det, och vem som då får våra sympatier. Här blev det väldigt tydligt. 
Helt uppenbart verkar det som om en kvinnlig lärare blivit kallad hora och efter det   går åsikterna isär. 
Ingen av oss som kommenterar VET vad som hänt. Vi kan bara läsa en vinklad bild i media, och genast går drevet. Det ger oss rätten att mordhota, kalla folk för både det ena och det andra för att våra känslor svämmar över. 
I min värld så borde inte den manliga läraren ta fel elev. Skulle han mot förmodan göra det så borde den kvinnliga läraren reagera, likaså de andra eleverna. 
Samtidigt, hur många stökiga ungdomar kommer hem och säger att jag blev förbannad på läraren för att jag inte fick ha min mobil och kallade henne hora. Då blev jag utkastad från klassrummet. Tror knappast det. Unga idag är så duktiga på sina rättigheter men vill inte ta ansvar. 
I första skedet så borde föräldrarna gå till skolan och fråga vad som hände, pekade den kvinnliga läraren ut just den eleven så kanske föräldrarna skulle ta ett snack med sin son om hur man behandlar kvinnor som. Gjorde läraren fel, så borde rekorn ta tag i problemet på skolan, Varför blev det så? Var läraren extremt hetlevrad eller fanns det orsaker som gjorde att reaktionen blev som den blev? Då är det rektorns ansvar som chef att se till att arbetsmiljön blir bättre. Att smutskasta varandra på sociala medier och polisanmäla är inte den bästa lösningen i just det läget anser jag. 
Finns allt för många frågetecken för att någon av oss ska ha någon form av rätt att hota eller kränka någon annan. Ni som VET ska ta ert ansvar, gå till polisen och berätta hur det var, inte bara sitta tysta. Oavsett vad som har hänt, så är det INTE ok kalla någon hora, Det är INTE ok att misshandla någon elev, och det är INTE ok att polisanmäla en lärare för att man vägrar ta reda på fakta. 
Någonstanns hoppas jag att detta tas på allvar, att det reds ut ordentligt, Att den som kallade läraren för hora får ta konsekvensen av det, och likaså deras föräldrar då dom är ca 15. OM eleven blev kränkt och polisanmälde och det var helt fel ska både föräldrar och eleven få ta konsekvensen av det. OM det var läraren som helt oprovocerat tar tag i nacken och trycker ner honom i en soptunna ( som en av kommentarerna var ) så ska han bli av med jobbet och betala skadestånd. 
Men så länge jag inte vet, kan jag inte döma. Till sist ska alla som skriver hat och hot också bli påminda om att det INTE är ok, och någon form konsekvens av det. Måste bli jobbigt för alla hatare där ute. 
Massa kärlek till er andra, ni som inte dömer innan ni vet. 
#1 - - Sofie:

Nej men gud det är aldrig okej att hota någon. :(

#2 - - Elisabeth:

Alla har vi olika åsikter och allt ska inte komma ur en öppen mun så att säga. Man kan tänka vad man vill men aldrig yttra sig hur man vill. Jag brukar säga: Var man inte på plats själv så kan man inte säga något.

#3 - - Amanda :

Jag tycker inte att man ska döma någån utan att känna till saker först 💕

#4 - - Michaela :

Åh jisses va de händer grejer som jag missat 🙊

#5 - - Daisy:

Sociala media har spårar ut totalt, samt ungdomars respekt mot äldre. Dagens samhälle skrämmer mig

#6 - - Michelle :

Usch det är hemskt hur mkt hat det kan finnas på nätet . :( nej man kallar inte någon något . Det e rent kränkningar .

#7 - - www.nouw.com/sannaevelyne:

Bra skrivet! Helt sjukt hur mycket hat det finns på nätet och att människor som egentligen inte har en aning om vad som hänt, uttrycker sig

#8 - - Sarah:

Det är helt sjukt med allt hat på sociala medier.. Att man ens kan kalla sin lärare för det :S Hur har det blivit egentligen :/

#9 - - Fnulan:

Jag tyckte det var så intressant för Mira och hennes klass pratade om detta i skolan med källkritik. Bra att det tas upp i skolan. Man ska verkligen inte tro på allt....

#10 - - Anna:

Ja, det är verkligen skrämmande vilken fart saker och ting kan ta via sociala medier utan att någon egentligen har en aning om vad som verkligen har hänt. Bra att du lyfter upp det och ger en tankeställare!

#11 - - Therese Carlsson :

Tycker verkligen inte att det är okej att döma någon och jag tycker inte det är rätt att sitta bakom en skärm och hota folk heller kan du onte stå för vad du säger va tyst för jag tycker det är fegt att sitta anonym bakom en skärm

#12 - - Yela:

Detta är så viktigt! Riktigt skrämmande att folk delar utan att kolla källor. Ser flitigt hur SD anhängare delar sak efter sak som är totalt falska och saknar källa . Ett exempel är ju texter från Koranen som de helt tagit ur sitt sammanhang för att försöka framställa att Islam står för våld trots att meningen före & efter starkt visar att de inte är acceptabelt 😫 Blir helt galen på detta fenomen! Tack för ett bra & viktigt inlägg fina du❤️

#13 - - Kamilla:

Den där händelsen har jag följt eftersom jag är uppvuxen i Nybro. Alltså om lärare inte ska få utvisa elever som inte kan sköta i klassrummen på gymnasie eller högstadiet skulle flera lektioner inte bli av när någon elev stör hela tiden. Mkt pinsam historia det där. Helt galan föräldrar som åtalar läraren. Men jag är inte förvånad...jag vet vilka föräldrarna är och jag är inte förvånad att de gör på det sättet

#14 - - Emelie:

Det är så viktigt att man har alla fakta innan man gör något. Lätt att det spårar ur annars 😆