Sveriges nationaldag

Godmorgon alla. Har ni sovit gott? Som vanligt har jag svårt att sova och har legat och vridigt mig i flera timmar. 
Idag vaknade vi upp till Sveriges nationaldag, en dag som kan kännas lite laddad. i dagsläget. Det är väl ingen som missat hur mycket som går runt i sociala medier om framförallt vår nationalsång? Ibland låter det som om just den här dagen har firats i alla tider, och att vi sjunger nationalsången i tid och otid, vilket inte är sant. 
 
Vi hade ingen nationaldag innan 1983, blev en salutdag 1996. Sen tog det väldigt lång tid efter det som det blev en helgdag. Vi fick vänta ytterligare 9 år fram till 2005 innan det blev en helgdag och då togs annandag pingst bort som helg.
 
Hur mycket har vi firat den då? Inte alls, vill jag säga. De sista åren har väl det varit någon timmes jippo men absolut inte så stort som många vill påpeka att vi alltid gjort. 
 
Första och ända gången jag sjöng vår nationalsång på nationaldagen var i början på 90 talet. Jag var på Rhodos, och var stammis på en norsk bar där. Några norrmän talade om att det var vår nationaldag och där står jag med ett gäng norrmän och greker med svenska flaggan som dom lyckades få fram och sjöng. 
 
Andra gången jag sjöng den på riktigt var förra sommaren. Ni minns väl fotbollsVM? Den känslan säger jag bara. På Ullevi sändes matchen på storbildstv, och en av gångerna lyckades jag vara ledig så jag kunde följa med. Det var ett magiskt ögonblick. Där står vi bland flera andra tusen, de allra flesta med Sverigetröjor, svenska flaggan målad i ansiktet, hoppandes, skrikandes och bara så lyckliga. Precis innan matchen ska börja och vår nationalsång spelades. Där står vi, tillsammans med en salig blandning av folk. Svenskar, invandrare, tjejer i slöja med vår flagga målad på kinden och alla stod upp och sjöng. Det var ett magiskt ögonblick. Efteråt då  vi vann var glädjen enorm. 
 
Så hur ska ni fira idag? Själv ska jag umgås med barn och barnbarn, grilla och äta jordgubbstårta. Det här kommer vara andra gången under mina dryga 50 år jag kommer fira på något sätt vår nationaldag. 
Kramar Madde 
#1 - - Mirre:

Vi firar inte heller för är inte insatt alls i vad det innebär. Vi ska i alla fall åka till ett härligt ställe och ta fika med svärmor Eriks- lars gården heter den

Svar: Tror de flesta säger så. Däremot tycker jag det är tråkigt.. Tänk om vi var lite mer lika norrmännen
Madelena

#2 - - Kamilla:

Självklart så gastar jag på i Nationalsången när det är dags för den. Tycker att det är en härlig känsla att alla samlas kring den

Svar: Önskade att vi firade mer 😃
Madelena