Det där med hendebatten.

Godmorgon alla. Här var jag uppe tidigt som vanligt, och tänkte titta in till er. Hur mår ni? 
Idag tänkte jag skriva lite om detta med hen-debatten och jämnställdhet. Just nu är det lite inne att ändra på titlar för det ska bli könsneutralt, vilket säkert kan vara bra. Rent spontant kan jag inte komma på något yrke där det enbart finns ett kön som jobbar i. På mitt typiskt kvinnliga jobb är vi hälften män och hälften kvinnor och visst gynnar det klimatet. 
Samtidigt får jag lite kalla kårar av det. Kommer verkligen arbetsvillkoren och lönerna stiga om vi får en annan titel? Dom har bytt titlar så många gånger och det har inte gjort någonting. Är det bara ett enkelt sätt att sätta ner foten för ett jämställt samhälle? Visa på att dom gör något? En handling som inte leder någon vart? 
 
Tänker att det finns så mycket annat att göra för att komma till ett jämnställt samhälle, och vi måste börja med oss själva. Det är fortfarande vi kvinnor som jobbar deltid, vi som drar tyngsta lasset hemma, vi som äger mindre av de lite dyrare sakerna som bostäder och bilar. Vi är så glada då vår man köper en bil åt oss och sen står för den. Vi ser inga problem alls i det, inte förräns vi blir lämnade och står där utan någonting. 
 
Det är fortfarande vi som tar ut den största delen av föräldradagarna, och många säger att det beror på att mannen är egna företagare, tjänar mer osv. Samtidigt visar statestik på att kvinnliga egna företagare lyckas lösa det. Nu är jag emot att föräldraledigheten ska vara uppdelad för jag anser att dagarna ska vara barnens för det är deras rätt att få vara hemma oavsett vem som gör det. Ser ofta att då mannen är föräldraledig är det farmor som tar barnen, för han ska ju bygga på huset osv. Eller så tar han ut sina dagar då han vill ha extra semester. Inte alltid, men inte helt ovanligt. 
 
Det pratas om könsneutrala förskolor då man inte använder han eller hon utan hen och lekar och leksaker ska vara könsneutralt. Detta för att inte styra in barnen i någonting. Men vänta lite, är det inte detta vi gör? Vi låter inte barnen välja. Vi gör ju precis detta som vi påstår att vi är emot. Tänk om det finns en tjej som älskar bilar, eller en kille som älskar dockor, varför ta bort det? 
 
Mitt i den debatten så kommer nästa, en som tar tillbaka detta med könsuppdelningen hundra år i tiden. Talar om separata tider på idrotten, talar om separata tider på badhusen. Talar om att ta på små barn slöja. Vet att detta är känsligt, och nu skriker en viss grupp att det luktar brunt, och det är samma grupp som skriker om kvinnans rättigheter och står bakom feminism. Jag förstår inte varför en tjej i lågstadiet inte får välja en rosa tröja för vi inte ska sätta i fack, medans hennes kompis blir påtvingad en slöja. 
 
Jag har absolut inga problem att det fixas tjej eller grabbkvällar på olika ställen. Kom precis hem ifrån en tjejresa. Har vid flera tillfällen varit på tjejkvällarna på travet. Vet ett spa som ordnar gummaspa, och gubbaspa. Det är inga problem. Det jag har problem med är att det ska separeras just för att framförallt kvinnor inte får vistas tillsammans med män i sådana situationer. Det blir fel då det inte är frivilligt utan ett tvång.
 
Vi ska hela tiden märka ord, tänker på "negerbollar" och att Pippis pappa var negerkung. Det stoppas och säger man det blir man nästan avrättad offentligt samtidigt som rasismen ökar lavinartat i vårt samhälle. Upplever att dessa ändringar av ord får en motsats effekt och att fler drar sig mer åt det motsatta hållet. Bara se hur vissa partier ökar och hur många som på fullt allvar tror att vi inte får hissa vår flagga, sjunga vår nationsång och skapar traditioner och minnen som inte riktigt har varit. 
 
Vi hade metoo för ett kort tag sen. Hur mycket har ändrats? Det jag ser är att respektfulla män blir osäkra och frågar om vi känner oss kränkta, medans de som verkligen har en taskig kvinnosyn fortsätter. Får precis lika mycket sexanspelningar på t..ex betapet och worldfued som innan. Upplever också att många är så trötta på detta och vilka drabbar det? Jo de kvinnorna som verkligen blir utsatta för övergrepp. 
 
Detta kan säkert vara ett lite provocerande inlägg för vissa, men vi kanske måste ändra vårt beteende, bli mer respektfulla mot varandra, och mer accepterande i vår personlighet, sen spelar det kanske ingen roll om vår titel är brandMAN eller underSKÖTERSKA?
 
Kramar Madde 
#1 - - Amanda:

Jag tycker att om en tjej vill leka med bilar eller lego så får hon göra det, likaså ska en kille få leka med dockor och måla om han vill. Det ska inte behöva vara manliga leksaker eller kvinnliga leksaker. Låt barn få leka med det dom vill.

Svar: Precis så känner jag med
Madelena

#2 - - Sandra:

Tänk så rätt du har, tycker inte alls det är provocerande.

Svar: Tanken är väl att barnen ska få välja?
Madelena

#3 - - Kirsi:

Det finns så många nyanser i det där och du har en viktig poäng i mycket. Det som jag ofta märker är problemet med jämställdhet och jämlikhet är att folk hakar upp sig så stenhårt på detaljer (helt oväsentliga sådana ibland). Medan vuxna käbblar om saker som om det är okej för en tjej att leka med bilar eller en kille att leka med dockor, så missar man ofta att det spelar ingen roll vad en individ vill göra, eller hur det kategoriseras och av vem, huvudsaken är att varje person får utforska sitt eget jag, sina intressen och värderingar utan att bli skammad och nedvärderad för det. Felet är där skadan sker. Skadan sker i kommentaren som säger "nämen du som är TJEJ ska väl inte leka med BILAR, det gör bara KILLAR". Det vill säga när man nedvärderar en identitet som man antar att personen har, man talar om att det de intresserar sig för är inte för dem, för att de inte har rätt identitet. Man skammar personen tre gånger. Lösningen är kanske inte att ändra på etiketten eller att ta bort etiketter. lösningen är att ge fan i att säga saker som skammar andra.

Svar: Eller hur? Vi lägger in så mycket värderingar och som oftast är det "kvinnliga" saker som är minst värderat
. Men allt är inte svart eller vitt...
Madelena

#4 - - Kamilla:

Förr var det enormt stort med Genus och hen osv. Nu känns det som om det gått in hos de flesta att det inte finns någon syssla eller något sätt att vara som är pojk eller flick. Alla får vara som de vill