Östra kyrkogården

Tänkte fortsätta berätta lite om mitt Göteborg för er. De inläggen brukar bli uppskattade, och tycker själv det är intressant att få lära sig mer. Idag ska ni få följa med mig till en av de absolut vackraste kyrkogårdarna jag varit på, nämligen Östra kyrkogården som ligger precis utanför där jag bor. Tidigare har jag känt obehag av att bo nära en kyrkogård, men känner ingenting alls runt den här. Det är bara så galet vackert och känner enbart ett lugn. Älskar att strosa omkring där titta på alla vackra gravplatser och läsa om deras historia.
 
Kyrkogården invigdes i november 1860 av domprosten Peter Wieselgren samt stadsarkitekten JH Strömberg. Den är ritad som en park och uppbyggd runt två stycken kullar där den västra kullen får mest uppmärksamhet. Detta på grund av flera ståtliga gravmomument. Flera kända göteborgare har fått sin sista vila där, och just nu finns 17 717 gravplatser där. Den är alltså gigantisk. 
 
Tänkte nämna några av dom och berätta lite mer. En jag inte kände till innan är familjen Seaton. Att jag reagerade på just det namnet beror på den fantastiska gravplatsen. Ni ser Sfinxen? Där har vi den. Helt klart drar det till sig uppmärksamhet och jag ville veta mer. George Seaton kom ifrån mellersta England men en tidigare släkting flyttade till Göteborg där han är född. Han var grosshandlare, och ägde bl.a sågar i Lilla Edet samt mark både uppe i Värmland och i Norge. Han fick ta över familjeföretaget från sin far Arthur Seaton som byggt upp detta tillsammans med George farfar. Arthur gick bort 1912 och det var i samband med detta som sonen lät bygga detta momument till minne av sin far. Det tog två år att få färdigt detta momunt och kostnaden blev 1,5 miljoner vilket är lika med ca 65 miljoner i dagens värde. Flera i familjen vilar där idag. Hela gravplatsen är 250 kvadratmeter, vilket är riktigt stort för en gravplats.  
 
Flera andra berömda svenskar ligger även där, och kan nämna Brorströms, Sonja Hedenbratt, Viktor Rydberg m.fl. 
 
Det finns även en judisk begravningsplats på en del av kyrkogården.
 
Hade jag fått välja hade min mamma legat där, men vi visste samtidigt att hon ville ligga på kviberg då flera i vår släkt har fått sin sista vila just där. 
 
Besöker ni Göteborg så kan jag verkligen rekommedera ett besök på just den kyrkogården. Så vacker, så mäktig och så fridfull. 
Kramar Madde
 
 
#1 - - Michelle :

Oj jag har så svårt för gravplatser typ en utav mina fobier , men den där kyrkorgården såg verkligen fin ut 💕

#2 - - sofia:

Jag har aldrig varit i Göteborg så detta är verkligen så intressant för mig att få läsa. Verkligen uppskattat från mig så fortsätt gärna med detta :)

#3 - - Anna:

Jag har lite svårt för att vara på kyrkogårdar. Det är ofta väldigt vackert, men jag tycker att det känns så vemodigt att se namnen på så många som fått lämna livet.

#4 - - Hannas krypin :

Vilken magnifik gravplats. Det är så så spännande tycker jag att gå runt på kyrkogårdar och fundera på vilka det är som ligger där.

#5 - - Fnulan:

Men vad mäktigt! Även om kyrkogården är läskig och med så mycket sorg så brukar jag tänka att där ligger personer med så mycket historia och kärlek. Så fint.

#6 - - www.nouw.com/sannaevelyne:

Den ser verkligen superfin ut! Sådär borde fler kyrkogårdar se ut :)

#7 - - Sara Stödberg:

Den gravplatsen är typ tre gånger så stor som vår lägenhet alltså. Nåja de ska ju tillbringa mer tid där än vad vi ska här så det kan ju tänkas vara i sin ordning. Om jag åker spårvagn från Apple hotell och förbi Härlanda in mot stan är det den kyrkogården jag passerar någonstans på vägen på min vänstra sida? Lite suddigt minne av det men är hundra på att vi passerade någon kyrkogård dagligen när vi var nere på Gothia.

Svar: Det stämmer bra det. Ligger precis vid härlanda
Madelena

#8 - - Johanna:

Så fina gravstenar och utsmyckningar. Tycker med det är lite mysigt och gå titta och läsa. Men jobbigt när man kommer till ungas gravar :(

#9 - - Madelene:

Har bott i Gbg i hela mitt liv och faktiskt inte besökt denna kyrkogård som jag kan minnas. Får ta och gå dit någon gång

#10 - - Popprinsessan :

Vissa kyrkogårdar är helt enkelt trevligare att besöka än andra. Min mormor & morfar ligger på en vacker skogskyrkogård som är väldigt fridfull. När jag var yngre tyckte jag att det var lite ”kul” att gå förbi en clown som ligger begravd på samma kyrkogård. Lite spännande att fundera på hans historia.

#11 - - Kamilla:

Kyrkogårdar kan vara så vackra och rofyllda framför allt tycker jag. Vilken pampig gravplats

#12 - - Moa Hansson :

Spännande inlägg, den kyrkogården är verkligen fin :)

#13 - - Amanda :

Vad fint det ser ut att vara och väldigt vårigt ☺️

#14 - - Sandra:

Vilken underbar och cool kytkogård, jag har inte hört talas om den förrut. Jätteintressant så tusen tack för infon. Jag älskar sfinxen statyn ❤
Jag älskar kyrkogårdar och gamla gravstenar ❤