De gamla landshövdingshusen

Godmorgon alla. Har ni sovit gott? Det har jag gjort. Egentligen såg jag fram emot en ledig dag, men kommer gå in extra då det är mycket sjukt på boendet bredvid oss och jag ska ju ut och resa en del och lite extra klirr i kassan sitter bra nu. 
Idag tänkte jag berätta lite om något som är ganska speciellt med just Göteborg och deras arkitektur. Bor själv i en lite nyare variant av just dessa. Känner ni till landshövdingshusen? Det är trevåningshus men det speciella är att första våningen är av sten och de andra två av trä. 
Under 1800 talet var det reglerat att man bara fick bygga max två våningar i trä pga brandrisken. Då det var oekonomisk att bara bygga tvåvåningshus och det blev för dyrt att bygga i sten började det tittas på ett slags hybridhus där första våningen var i sten och de andra två i trä. Det första ansöktes om att få byggas 1875 i Annedal men det fälldes i byggnadsnämnden. '
Det var lite turer runt hur man skulle tolka lagen men 1876 byggdes det första landshövdingshuset i just Annedal i Göteborg. 
Husen byggdes i första hand som arbetarbostäder, och vanligaste var ett rum och kök. och att vi har den typiska innergården. 
Det stora fästet av just den här typen av hus var i Göteborg, men spred sig lite i andra delar. Tydligen finns ett område i Örebro med just dessa hus. 
Personligen tänker jag mest på två områden då vi kommer till detta och det är bagaregården (där jag själv bor) samt majorna. Vet att även haga har, likaså gamlestaden samt ett område på hisingen. 
1936 beslutades att man inte bevilja fler byggnadslov för den här typen av hus. Kriget var en stor bidragande faktor, och man var rädd för bränder. Däremot fick man renovera befintliga samt bygga de som redan beviljats byggnadslov. 
Nu är tyvärr flera av de här områdena rivna, och jag känner att jag bor i en del av Göteborgs historia. 
Där jag själv bor så finns en del historia och det första huset byggdes redan 1765 här. Det har byggts om och till och nuvarande hus är från första delen av 1900 talet. Senaste byggdes 1947, förutom just mitt hus. Det brann ner och 1985 byggdes det upp på ett liknande som resten av husen.Vi har lite mer modernt med bl.a hiss i vårt hus. 
Det är även lite charmigt med att alla husen är olika, och man ser även att gårdarna är lite uppdelade, vilket säkert hänger med sen sent 1800 -tidigt 1900. Jag trivs väldigt bra i detta, och innergårdarna vi har är helt fantastiska om ni frågar mig. Sitter ofta ute på somrarna, plockar fram grillen osv. Andra går ut med ett glas vin, det dricks kaffe, och allt känns så levande. 
Kram Madde
#1 - - Amanda :

Vilket fint hus förstår värkligen att du trivs

#2 - - PT Lilla Ax:

Vad roligt med info om detta, hade faktiskt ingen aning om detta även om jag varit i ett av de husen! :)

#3 - - sofia:

Jag har sovit rätt bra inatt vilket är skönt! Verkligen så kul att få veta lite mer om detta! Vad härligt att det finns lite historia bakom huset du bor i, sånt är alltid intressant :)

#4 - - Moa Hansson :

Kul att få veta mer, hade ingen aning om detta! :)

#5 - - Hanna Karlsson:

Vad roligt att få veta mer om de här husen. Jag visste faktiskt inte det. Mysigt med en innergård att kunna gå ut till på somrarna.

#6 - - Anna:

Så kul att få veta lite mer om husen! Hade faktiskt ingen aning 😊. & hoppas du får en bra jobbdag, lite extra pengar är ju aldrig fel😊

#7 - - www.nouw.com/sannaevelyne:

Såå fint med sådana här hus 😍 kul att du kan så mycket om det :)

#8 - - Anna:

Det här var helt nytt för mig. Spännande att läsa om. Det låter verkligen underbart med innergårdarna.

#9 - - Deveny:

Jeg elsker å lese om gammel arkitektur. Det er så gøy å lære om det som ble gjort før. Takke or at du deler.

#10 - - Daisy:

Hade ingen aning om dessa hus , spännande. Skönt du sov bra här sov man sådär ^

#11 - - Fnulan:

Jag tycker att du ska satsa på att jobba som guide i din stad! Du kan så mycket och vet guldkornen.

Svar: Problemet är att jag redan har världens bästa jobb 🤭🤭🤭
Madelena

#12 - - Therese:

Hade ingen aning om det där så det är kul att få veta mer.

#13 - - Jennysvardag:

Så roligt att få läsa lite historia om just dom husen. Gamla hus är oftast väldigt fina och mysiga

#14 - - Fröken Rödlök :

Vad trist att du får hoppa in och jobba en ledig dag men extra pengar är ju aldrig fel. Dessutom är det ju hyggligt att hjälpa till på så vis när man har möjligheten.

#15 - - Olga:

Alltså så häftigt att du själv bor i ett hus med så mycket historia bakom! Tycker sånt är så himla intressant och mysigt att läsa om 😍

#16 - - A:

Verkar ju jättefint att bo så, i vackra hus som är från förr men ändå modernt. Kan tänka mig innergårdarna, hur mysigt det måste vara.

#17 - - Åse:

Roligt att kunna lite fakta om husen man bor i. Jag hade ingen aning :)

#18 - - Michaela:

Men vad roligt med lite historia kring husen. Tycker sådant är väldigt intressant😍

#19 - - JUNITJEJ:

Landshövingehus är så fina! Tack för informationen om dessa!

#20 - - Sarah:

Tråkigt att du inte fick vara ledig :/ Najs med lite extra pengar i alla fall :)

#21 - - Jennifer:

Skönt med lite extra klirr i kassan. Va roligt att få veta lite historia, de är ju så fascinerade och spännande 😃

#22 - - Sandra:

Tack för historian kring huset, skulle tippa att husen i Örebro finns i wadköping.
Wadköping fick sitt namn från Hjalmar Bergmans fiktiva stad. I dag är området ett kultur-reservat.

#23 - - Marie:

Kul att spåna och få reda på lite med. Najs med lite extra pengar i slutändan trots att det kanske inte känns just så då man jobar extra

#24 - - Lillan Kind:

Så intressant att få veta anledningen till att husen byggdes på det sättet. Jag visste inte att det handlade om något annat än att man ville bygga med ett visst utseende. Förstår att du trivs med att bo så vackert!😊

#25 - - Kirsi:

Vad intressant med lite fakta kring husen. Jag hade ingen aning om det här. Och det är ju snygga hus. :)

#26 - - Amanda:

Vad kul att du berättade lite om historien kring området där du bor. Tycker historia är så intressant :)

#27 - - Kamilla:

Vilka vackra hus. Du har enormt mycket spännande och bra kunskap och mycket som du skriver om. Inspiration kallas det visst.

#28 - - Jeanette :

Intressant det är med byggnader och deras historia :)